Úvod Svet Nález „tmavej hmoty“ by mohol zmeniť liečbu rakoviny

Nález „tmavej hmoty“ by mohol zmeniť liečbu rakoviny

Vedci objavili viac o záhadnej úlohe epigenetiky, štúdie o tom, ako sa menia gény, pri kontrole spôsobu, akým sa rakovina vyvíja.

Často sa nazýva „tmavá hmota“ a môže zmeniť spôsob, akým sa rakovina zisťuje a lieči, naznačuje výskum Inštitútu pre výskum rakoviny.

A mohlo by to viesť k novým formám testov na chorobu, ktoré by pomohli prispôsobiť liečbu.

To je však ešte ďaleko, pričom výskum je stále v ranom štádiu.

Keď väčšina ľudí myslí na genetiku, myslia na štrukturálne zmeny v kóde DNA, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu.

Výsledkom bolo veľké zameranie na to, ako tieto génové mutácie riadia rast rakoviny.

V posledných rokoch však vedci objavili ďalší jav, ktorý nie je až taký jednoduchý, nazývaný epigenetika.

Epigenetika je veda o tom, ako môže správanie a prostredie jednotlivca spôsobiť zmeny, ktoré ovplyvňujú spôsob, akým fungujú jeho gény.

Vaša epigenetika sa mení s vekom a v reakcii na to, kde žijete a ako žijete.

Epigenetika nemení kód DNA, ale môže kontrolovať prístup ku génom a čoraz viac sa považuje za dôležitú úlohu pri rozvoji rakoviny.

Profesor Trevor Graham, riaditeľ Centra pre evolúciu a rakovinu v The Institute of Cancer Research v Londýne, povedal: “Odhalili sme ďalšiu úroveň kontroly toho, ako sa rakovina správa – niečo, čo prirovnávame k “temnej hmote” rakoviny.”

Pre BBC povedal, že môžu byť “spletence v líniách DNA”, keď sa skladajú v každej bunke, a to môže zmeniť, ktoré gény sa čítajú.

Poloha spleti môže byť veľmi dôležitá pri určovaní toho, ako sa rakovina správa, dodal.

“Zajtra to nezmení klinickú starostlivosť, ale môže to byť cesta pre vývoj nových terapií,” povedal profesor Graham.

Genetické testovanie na rakovinové mutácie, ako napríklad BRCA, ktorá zvyšuje riziko rakoviny prsníka, napríklad ponúka len časť obrazu o rakovine niekoho iného.

“Testovaním genetických aj epigenetických zmien by sme mohli potenciálne oveľa presnejšie predpovedať, ktoré liečby budú najlepšie fungovať pri rakovine konkrétneho človeka,” povedal profesor Graham.

Zistenia sú publikované v dvoch článkoch v Nature – prvý analyzoval viac ako 1300 vzoriek z 30 rakovín čreva , čo ukazuje, že epigenetické zmeny boli v rakovinových bunkách veľmi bežné a pomohli im rásť viac ako iným bunkám.

Druhý článok sa zameral na množstvo vzoriek odobratých z rôznych častí toho istého nádoru. Zistilo sa, že spôsob, akým sa rakovinové bunky vyvíjajú, je často riadený inými faktormi ako mutáciami DNA.

Vedci tvrdia, že ich zistenia nemôžu dokázať, že epigenetické zmeny priamo vedú k zmenám v spôsobe, akým sa rakovina správa, a je potrebné urobiť viac práce, aby sa to ukázalo.

Preložené pomocou google translator
Zdroj: bbc.com

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu